Samara > Blog > Ad > Ad=Level 5: wat betekent die 5?

Ad=Level 5: wat betekent die 5?

hand 5Level 5 is onstaan omdat Europa graag wil vergelijken tussen de onderwijssystemen. Elk land heeft zijn eigen indeling met middelbaar onderwijs, beroepsonderwijs en academisch onderwijs. Er is daarin gelijk getrokken met de bachelor en master structuur, een hele operatie.

De level 5 indeling vraagt geen nieuwe structuren voor de verschillende landen. Het enige dat een land moet doen is in een overzicht zetten wat het niveau is van elk soort scholing dat een burger kan volgen in dat land. Op deze manier weet een werkgever die een applicant krijgt voor een vacature uit het buitenland, welk niveau zijn diploma waard is.

Dit wil niet zeggen dat het diploma van niveau 5 of niveau 6 ook geldt in dat andere land. Hier zijn andere regels voor. Level 5 komt te staan op elk diploma in heel Europa en daarmee kunnen we met z’n alle vergelijken tussen deze diploma’s.

Het EQF heeft een raamwerk opgesteld van 8 niveaus. Het EQF staat voor het European Qualification Framework. De website is hier te vinden. Een korte en duidelijke samenvatting is te vinden op de Engelse wikipedia.