Samara > Blog > Ad > Chain 5

Chain 5

12 en 13 februari vond het tweede jaarlijkse congres plaats van CHAIN5, een Europese netwerk organisatie voor het niveau 5.

Logo-chain5-header-150

Europees is het Nederlandse associate degree ingeschaald op level 5. Een groep onderwijsinstellingen en andere organisaties die in Europa dit niveau aanbieden hebben zich verenigd in het netwerk Chain5.

TIjdens het congres gingen we met elkaar in gesprek over thema’s die in alle landen spelen. Ik kreeg een hele uitleg van een tafelgenoot over het verschil tussen OutPUT en OutCOME. Een groot verschil. Het één gaat over een product, het ander over het effect. Goh, zei ik, dan weet ik wel een mooie outcome. Mijn droom outcome zou zijn dat op de volgende verjaardag mijn schoonmoeder weet wat een associate degree is. Helaas was dit geen outcome die we in een projectaanvraag konden zetten volgens mijn tafelgenoten.

Toch had ik wat graag juist deze outcome benoemd. Dat is wat namelijk nog te kort schiet. Het associate degree, en zeker level 5, is nog geen ‘common sense’. Elke keer als ik vertel dat het in mijn werk draait om die studenten die na 2 jaar met een HBO diploma afstuderen bij een HBO instelling met een certicaat dat associate degree heet, dan heb ik nogal wat meer uitleg nodig.  En dan nog, dan nog is het de vraag of ze het snappen, de mensen op het verjaardagsfeest. En dat zijn wel degene die invloed hebben op de leerlingen die gaan kiezen.

Nog een mooie weg te gaan.

outcome voor Samara voor de komende jaren “dat mijn en jouw schoonmoeder op een verjaardagsfeest in 1x snapt wat het Ad is”