Samara > Blog > Onderwijs2032 > Wie kent wie?

Wie kent wie?

neelie nick
Interview tussen Neelie Kroes en Nick Jordan

Het gaat om coding. We moeten leren coderen, schrijven en lezen. Het is niet voor wizzkids, het is voor iedereen, want het is overal. Coding moet in het curriculum dat is de boodschap. Neelie Kroes opent zo haar verhaal en interviewt daarna een jonge programmeur van 13, Nick Jordan.

Het mooie is dat ze hem meteen overal wil introduceren en wil meenemen. Ze vraagt of hij mee wil op de chocomel bij de staatssecretaris. Of hij bij haar op kantoor langs wil komen in Amsterdam, dat is hier achter EYE. “Kan dat denk je, zo ver is het toch niet.” De jongen twijfelt, een beetje wel, ik woon in Rotterdam. “Rotterdam”, zegt Kroes, de mooiste stad van Nederland. Dan spreken we af in New York.

Als we afspreken, zegt Kroes, wil je me dan in een uurtje meer uitleggen over programmeren. Ja hoor knikt Nick, dat wil ik wel. Hoe ziet je toekomst er uit, vraagt Neelie. “Software ontwikkelaar wil ik worden, voor grote bedrijven misschien of kleine.” “Je kan ook een eigen bedrijf beginnen”, zegt Kroes. “Ja dat zat ook in mijn achterhoofd”, zegt Nick. “Dan moet je eigenlijk met al deze bedrijven die hier voor je zitten in gesprek, die onderdeel zijn van het Codepact.”” We kunnen zo wel handen schudden, niet? ” “Ja” zegt Nick. “Het zijn misschien ook je potentiële afnemers als je later een bedrijf hebt of het worden je werkgevers”, zegt Kroes nog.

Ze rondt het gesprek af en ze vat samen. “Dus Nick we gaan op de chocomel bij de staatssecretaris, spreken af in New York en gaan handen schudden met al deze bedrijven.” Dat was daarmee de samenvatting, het ging ook over meisjes in zijn groep, zijn community en youtube kanaal. Alleen de samenvatting die gaat over de actie’s die ze samen gaan ondernemen Ik vind het prachtig, netwerken en overal ingangen vinden. Ook meteen groot denken.

De mannen van de grote bedrijven die Codepact gaan ondertekenen stellen zich voor en benadrukken het belang van programmeren in het onderwijs. De man van Oracle krijgt de microfoon en zegt eerst, voordat zijn verhaal start over coderen in het onderwijs: “Nick je mag met Neelie mee, maar kom ook bij ons he, wij zijn ook een mooi bedrijf.” En zo is het, keus genoeg, welkom in de wereld van vraag en aanbod.